Anak-anak BRIM layak PTPTN penuh

Pelajar-pelajar yang ibu bapanya menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM) sahaja akan mendapat pinjaman pelajaran PTPTN penuh lantaran Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional mengetatkan syarat.

brim ptptn

Tindakan yang mula berkuat kuasa pada hari Sabtu menunjukkan 5% pengurangan pinjaman bagi pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi awam dan 15% pengurangan bagi penuntut di institusi swasta. Pengerusi PTPTN Datuk Shamsul Anuar Nasarah berkata bermula Sabtu lepas, BRIM merupakan satu-satunya kaedah tapisan yang akan digunakan untuk memastikan kelayakan bagi jumlah maksimum.

“Mereka akan diberikan 75% jumlah pinjaman maksimum jika pendapatan bulanan isi rumah mereka tidak melebihi RM8,000. “Bagi mereka yang berpendapatan bulanan melebihi jumlah tersebut, mereka akan menerima 50% daripada jumlah pinjaman maksimum,” katanya dalam sebuah temu duga semalam. Pinjaman penuh untuk kursus diploma di universiti awam kini dikurangkan kepada RM4,750 daripada RM5,000 manakala ijazah kini pada RM6,180 daripada RM6,500.

Dalam surat pekeliling bertarikh 29 Oktober kepada institusi-institusi pengajian tinggi awam dan swasta, Ketua Eksekutif PTPTN Encik Agos Cholan berkata pengurangan tersebut tidak memberi kesan kepada para pelajar yang meneruskan pelajaran dalam Ijazah Sarjana Muda Perubatan kerana yurannya yang tinggi. Shamsul berkata dengan adanya kekangan tersebut, PTPTN tidak mempunyai pilihan lain selain mengurangkan jumlah pelajar yang menerima pinjaman kepada 50,000 atau mengurangkan jumlah pinjaman.

“PTPTN telah memilih pilihan kedua supaya bilangan pelajar yang menerima pinjaman dapat dikekalkan,” katanya.

sumber : http://www.br1m.net/