Ops BR1M bagi menghadapi kenaikan harga barang

Kepenggunaan dan Koperasi Kementerian (KPDNKK) tidak menyingkirkan kemungkinan pelancaran ‘Ops BR1M’ bagi memastikan peniaga-peniaga tidak menaikkan harga barangan keperluan dengan pengagihan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) pada bulan depan.

Menurut Pengarah Wan Uzir Wan Sulaiman KPDNKK, ‘Ops BR1M’ ini akan menyerupai ‘Ops salaries’ yang mana gaji kakitangan kerajaan akan dikumpulkan. Ia bertujuan menentang peniaga yang meletakkan harga yang tidak munasabah. Walaubagaimanapun Kementerian akan mengkaji keadaan terlebih dahulu sebelum membuat keputusan sama ada untuk memulakan Ops BR1M tersebut, katanya.

“Perkara yang dibincangkan ini mesti dibawa ke Kementerian Persekutuan terlebih dahulu sebelum apa-apa tindakan yang boleh diambil,” Wan Uzir berkata.

Wan Uzir juga bertambah, peningkatan kos untuk keperluan harian tidak dapat dielakkan kerana kerajaan hanya boleh memantau harga barangan terkawal.

“Walau bagaimanapun, ‘Akta ANTIPENCATUTAN’ diwujudkna bagi melindungi pengguna daripada peniaga-peniaga yang tidak bertanggungjawab. Kami akan menggesa dan mendidik pengguna untuk berbelanja dengan berhemah dan kenalpasti harga-harga yang ditentukan oleh kuasa pasaran,”katanya.

Katanya, dalam beberapa barangan, harga melonjak adalah di luar jangkaan. Beliau menegaskan bahawa seramai 33 peniaga di negeri ini telah ditangkap kerana meletakkan harga yang terlalu tinggi pada barangan sejak Jan 1. Uzir berkata mengenai cukai perkhidmatan Kerajaan (GST), terdapat seminar-seminar akan diadakan di sekitar negeri ini untuk menerangkan kepada orang ramai apa itu sebenarnya GST sebelum pelaksanaannya pada bulan April tahun 2015. Sementara itu Menteri Ketua Menteri Jabatan (Pembangunan Usahawan Bumiputera) Datuk Naroden Majais berkata kesedaran pengguna Program akan memberi manfaat kepada pengguna dan peniaga-peniaga, agar kedua-dua pihak ketahui hak masing-masing.

“Kita harus mendidik bukan hanya pengguna tetapi peniaga-peniaga juga. Malah usaha-usaha yang telah dilaksanakan kerajaan seperti ‘E-Aduan’ dan sistem SMS untuk laporan kes-kes yang berkaitan dengan hak-hak pengguna harus dipuji kerana ia membolehkan pengguna untuk menghantar aduan apabila sesuatu berlaku,” Beliau menegas.

Beliau berkata kerajaan amatlah memahami dalam beberapa kes yang mana peniaga-peniaga terpaksa menaikkan harga kerana mereka telah menambahkan perkhidmatan seperti penghawa dingin, perkhimatan WiFi dan tambahan yang lain.