Penerima BRIM dinasihatkan sediakan akaun bank

 “Sebanyak 2 milion daripada 7.9 milion penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM) tidak mempunyai akaun bank,” kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan.

Beliau menggesa penerima BRIM yang tidak mempunyai akaun bank untuk membuka akaun bank manakala mereka yang telah mempunyai akaun bank harus mengemaskini maklumat bank mereka dengan pihak berkenaan untuk mempercepatkan pembayaran BRIM.

“Pada era moden kini, saya tidak faham mengapakah mereka tidak mempunyai akaun bank manakala mereka yang mempunyai akaun bank tidak mengemaskini maklumat bank mereka dalam borang BRIM berkenaan,” kata Datuk Ahmad Maslan.

“Mereka boleh mengemaskini maklumat bank di mana-mana pejabat daerah, pejabat Lembaga Hasil Dalaman Negeri (LHDNM) atau pejabat kampung,” kata Datuk Ahmad Maslan kepada pemberita selepas majlis penyerahan BRIM bagi kawasan Parlimen Pontian hari ini.

Datuk Ahmad Maslan, yang merupakan Ahli Parlimen Pontian, mengatakan bahawa salah satu sebab permohonan BRIM tertangguh adalah kerana permohonan telah diproses secara manual bukannya online.

Beliau menggesa pejabat daerah untuk mengedarkan bantuan wang BRIM pada April untuk mengelakkan kebimbangan di kalangan penerima yang layak.