Ribuan beratur daftar BR1M 2016

Ribuan penerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M 2016) bakal menerima surat kelulusan telah beratur untuk menerima baucar di Menara Boustead di Jalan Sultan Ahmad Shah di sini setiap hari.

Penerima terbabit adalah dari kumpulan yang telah memohon bantuan tersebut pada awal tahun ini.

Seorang pegawai yang tidak mahu dinamakan, berkata barisan tersebut akan menjadi lebih panjang selepas waktu makan tengah hari.

“Ianya lebih senyap di sebelah pagi. Para penerima boleh datang sebelum waktu makan tengah hari untuk mendapatkan perkhidmatan yang lebih cepat,” katanya sambil menambah yang pusat pengagihan tersebut mempunyai rekod untuk kira-kira 10,000 penerima kali ini.

Loh Kui chin, 58, berkata beliau amat gembira dengan proses kelulusan yang cepat dan tidak menjangka akan menerimanya dengan begitu cepat.

“Saya terlepas bantuan BR1M tahun lepas kerana tidak tahu bagaimana hendak mendaftar. Tahun ini kawan saya membantu saya untuk berdaftar, dan saya amat gembira apabila menerima surat kelulusan,” katanya.

Bagaimanapun, Kevin Teoh, 29, seorang pemilik restoran yang juga menerima BR1M semalam berkata bahawa para penerima kurang teratur berbanding sebelumnya.

“Kali ini saya lihat ramai penerima yang cuba untuk mengambil baucar bagi pihak ibu bapa atau adik beradik mereka, sedangkan kami sepatutnya datang untuk mengambil baucar sendiri.”

Pusat pengagihan akan dibuka dari Isnin hingga Jumaat sehingga 3 Mei dari jam 8.30 pagi hingga 4.30 petang.

Di tanah besar, para penerima boleh mengambil baucar mereka di lobi Wisma Persekutuan (tingkat bawah) di Kepala Batas.

“Saya amat menghargai usaha keras mereka yang telah berjaya mengagihkan bantuan BR1M kepada penerima dia kawasan undangan negeri Pelagus, yang termasuk di bawah kawasan parlimen Kapit,” kata ahli parlimen Kapit, Datuk Alexander Nanta Linggi semasa majlis makan malam penghargaan pada hari Rabu lalu.

Beliau turut berterima kasih kepada Pengurus Cawangan Maybank Kapit, Johnny Janggu dan para petugas beliau kerana menunaikan baucar tersebut di lokasi terbabit.

Sementara itu, Pegawai Daerah Kapit, Elvis Didit berkata pengagihan bantuan BR1M 5 di Pelagus tidak menghadapi sebarang masalah langsung.

“Setakat ini, pengagihan borang BR1M online di Pelagus telah dijalankan dengan lancar dan bebas daripada sebarang kejadian yang tidak diingini. Bagi pihak Pejabat Daerah Kapit, saya berterima kasih kepada Datuk Alexander, pihak polis, Maybank, Jabatan Penerangan dan juga kepada semua pihak yang terlibat di dalam menjayakan usaha ini,” kata Elvis.

Beliau turut berterima kasih kepada penerima BR1M online kerana memberikan kerjasama yang baik.

“Untuk peringkat kedua pengagihan, ianya akan diadakan di lobi Pejabat Daerah pada 25 Februari,” tambahnya lagi.