Semakan BRIM 2016 melalui SMS

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) memberi amaran kepada orang ramai akan e-mel atau SMS yang menawarkan perkhidmatan insurans Bantuan Rakyat Satu Malaysia (BRIM) 2016, mengatakan bahawa pihaknya tidak pernah mengeluarkan mesej-mesej berkenaan.

Dalam kenyataan pada hari Jumaat, pihak lembaga mendapati terdapat banyak pertanyaan daripada orang ramai yang mendakwa mereka menerima mesej yang menawarkan khidmat insurans BRIM yang dinamakan i-BRIM.

“LHDN mengesahkan bahawa mereka tidak pernah mengeluarkan e-mel atau sms melalui pegawainya kepada pemohon atau penerima,” menurut kenyataan. Kenyataan tersebut turut meminta kepada semua yang menerima e-mel atau sms untuk membuangnya dan tidak menghantar maklum balas kepada penghantar e-mel atau sms untuk membuat semakan. Orang awam yang mahukan penjelasan lebih lanjut boleh menghubungi 1-800-88-2716.

“Ini merupakan komitmen kami untuk membantu objektif Kerajaan dalam menyalurkan bantuan untuk meringankan beban mereka yang berpendapatan rendah dalam menghadapi kenaikan kos sara hidup pada tahun 2016 ”

Menurut Laporan Ketua Audit bahawa sesetengah penerima BRIM dibayar lebih sekali, BSN berharap untuk menekankan bahawa hal ini berlaku kerana tiada perhubungan antara sesama bank, yang akan membolehkan kemaskini rekod pembayaran pada pengkalan data yang sama mengikut waktu sebenar. Tanpa dapat dielak, ini menyebabkan pembayaran berganda oleh bank seperti yang dilaporkan dalam beberapa akhbar harian, ini sesuatu “takat yang besar” jika BSN melihat pada bilangan yang didedahkan laporan Ketua Audit.

Malangnya, ini dapat menaikkan tanggapan bahawa lebih ramai lagi penerima telah dibayar oleh BSN lebih sekali dan ini secara hakikatnya ialah salah. Timbalan Ketua Eksekutif BSN (Perbankan Runcit) Datuk Yunos Abd Ghani menjelaskan bahawa penerima hanya dibayar sekali oleh BSN manakala pembayaran lain dibuat oleh bank yang berlainan menyebabkan pembayaran berganda kepada penerima yang sama. Berlawanan dengan kenyataan bahawa ‘bank akan membawa senarai penerima untuk membuat pembayaran’, sejak tahun 2015 BSN telah melaksanakan sistem atas talian dan waktu sebenar untuk menguruskan pembayaran BRIM. Pengesahan identiti penerima dibuat melalui biometrik dan MyKad yang sebenar.

Dengan beroperasinya kesemua proses ini sangatlah mustahil untuk BSN membenarkan tuntutan berganda. Yunos menambah, “Semakan dan pembayaran akan dibuat setelah mendapat kelulusan secara atas talian dan rekod pembayaran dikemaskini dalam masa sekejap, tiada seorang penerima pun dalam pengkalan data BSN yang dibayar dua kali pada tahun 2012 hingga 2016.”

Kemaskini pengkalan data yang sama secara mingguan telah mencipta peluang untuk penerima yang tidak jujur membuat penunaian baucer BRIM 2016 di dua bank atau lebih. Bank-bank tidak terlibat dengan pengedaran voucher dan setakat yang BSN perhatikan, kesemua bayaran BRIM online telah dibuat dengan menggunakan voucher bersiri yang tulen yang terdapat ciri keselamatan padanya.