Status Kemaskini Borang BRIM Lulus

Hampir satu per empat daripada 30 juta penduduk Malaysia telah lulus status Kemaskini Borang BRIM mereka. Timbalan Menteri Kewangan Datuk Chua berkata bahawa daripada 8.4 juta pemohon, 8 juta telah diluluskan untuk menerima bantuan tahun ini. Status kemaskini atau borang BRIM boleh didapati online.

“Ini selaras dengan inisiatif Bank Dunia bahawa bantuan perlulah diberikan secara subsidi bersasar,” katanya dalam sebuah temu duga di sini semalam. Subsidi bersasar seperti BR1M, tambahnya, mengelakkan “kebocoran” di mana penerima tidak dapat menikmati faedah penuh bantuan kerajaan. Lebih daripada RM5.2 bilion borang diagihkan kepada pemohon, di mana penduduk Selangor menerima kebanyakannya iaitu sebanyak RM726 juta.

Status Kemaskini Borang BRIM 2016 Lulus

Negeri-negeri yang mempunyai bilangan pemohon yang berjaya paling sedikit ialah Negeri Sembilan dan Perlis sebanyak 293,313 dan 77,993 masing-masing. Chua menekankan bahawa kemaskini BR1M merupakan satu saluran yang memastikan dana digunakan dengan betul untuk membantu isi rumah berpendapatan rendah. “Lagipun, hal ini dapat membangkitkan kedua-dua ekonomi luar bandar dan projek kecil- kecilan dan sederhana besar di mana isi rumah akan menggunakan produk (yang dijual) komuniti tempatan,” katanya Bagi 1.2 juta pemohonan yang ditolak, Chua menekankan bahawa 94% daripada 500,000 yang gagal dan membuat rayuan pada tahun 2014 kemudiannya diluluskan untuk menerima BR1M. Beliau memberi jaminan kepada mereka yang dimaklumkan tidak layak oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri boleh membuat rayuan.

Sejumlah RM950 akan diberikan kepada pemohon yang berjaya bagi isi rumah berpendapatan kurang RM3,000, RM750 untuk mereka yang berpendapatan antara RM3,000 hingga RM4,000 sementara individu yang belum berkahwin berpendapatan RM2,000 ke bawah akan menerima RM350.

Manakala sesetengah penerima menolak untuk kemaskini status BRIM mereka.

status kemaskini brim 2016

status kemaskini brim 2016(2)

Menteri Kewangan II Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata bahawa ini menunjukkan tahap kematangan yang tinggi rakyat di negara ini. “Mereka menghantar kepada kami mengatakan bahawa keluarga mereka tidak memerlukan BR1M. Walaupun kebanyakan daripada termasuk dalam senarai penerima bantuan, mereka merasakan mereka tidak memerlukannya lagi,” kata beliau kepada wartawan setelah menyampaikan BR1M 2014 untuk parlimen Tambun, Ahad di sini. Ahmad Husni berkata bahawa nama-nama bagi 17,000 penerima tersebut akan dikeluarkan daripada senarai penerima BR1M.

Sementara itu, seramai 100,000 status BR1M tidak menerima wang yang dibayar melalui akaun bank mereka pada hari Sabtu lalu disebabkan masalah teknikal. “Masalah ini akan diselesaikan pada esok hari (Isnin). Beberapa buah bank menghadapi masalah teknikal disebabkan jumlah penerima BR1M yang terlalu ramai, orang ramai boleh semak status di website BRIM” tambahnya.