Warga Emas tidak dapat BRIM 2017

Semasa program bantuan wang BRIM tahun lepas, beberapa warga emas yang menetap jauh dari bandar telah menghadapi masalah. Mereka tidak menerima baucar BRIM walaupun mereka telah membuat permohonan dan telah diluluskan dalam status permohonan BRIM masing-masing. Seorang warga emas yang telah bersara, K. Sivam, yang berumur 74 tahun telah mengemukakan dia telah menolong jirannya untuk memohon bantuan wang BRIM.

Menurut Sivam, pada Januari 15, dia telah menerima surat daripada Lembaga Hasil Dalaman Negeri (LHDNM) yang menyatakan bahawa amaun wang bantuan BRIM telah dikreditkan ke dalam akaun banknya. Namun begitu, apabila dia menyemak akaun banknya, she mendapat bahawa tiada bantuan wang tersebut yang telah dikreditkan. Dia juga mengatakan bahawa 50 orang lain yang merupakan jirannya menghadapi masalah yang sama. Dia juge menyatakan bahawa dia telah menolong jirannya yang tidak mempunyai akaun bank atau yang menghadapi masalah dalam permohonan BRIM. Walaubagaimanapun, setiap orang yang disebutkan olehnya masih belum menerima baucar BRIM. Orang lain juga berkata, walaupun mereka telah menyemak akaun bank mereka beberapa kali, keputusan tersebut hanya sama bahawa mereka tidak menerima bantuan wang tersebut dalam akaun bank mereka.

Oleh sebab hal ini telah menjadi tumpuan orang ramai, Encik Datuk Chua Tee Yong telah menyatakan dalam notis Timbalan Menteri Kewangan bahawa sebab orang mengadu tentang masalah ini mesti adalah kelewatan dalam penghantaran permohonan BRIM kepada pihak berkenaan. Perlanjutan tarikh akhir diadakan sehingga 31 Jan tetapi permohonan yang telah dihantar selepas 31 Dis tidak akan diproses oleh orang yang biasanya memproses permohonan dan hal tersebut adalah  sebab orang ramai yang tidak menerima pembayaran berkenaan walaupun permohonan mereka telah diluluskan. Beliau mengatakan bahawa sesiapa yang permohonannya ditolak memang berhak merayu. Beliau juga menyatakan bahawa 94% daripada permohonan gagal telah diluluskan kemudian pada 2015 dalam program bantuan wang BRIM. Jadi, sesiapa yang belum menerima pembayaran mereka masih berpeluang untuk membuat permohonan semula atau mereka boleh menunggu pembayaran mereka untuk diproses. Namun, terdapat syarat-syarat tertentu berkaitan sesiapa yang layak membuat permohon sekali lagi. Mereka mesti mempunyai surat penolakan daripada Lembaga Hasil Dalaman Negeri (LHDN) sebagai bukti penolakan permohonan mereka.

Apabila beliau ditanya sebab penolakan, beliau menjelaskan dengan beberapa faktor, tetapi yang paling biasa daripada faktor-faktor adalah maklumat yang tidak sesuai atau dokumen yang tidak lengkap yang dihantar untuk permohonan BRIM.

Dalam kebanyakan kes, sekiranya Lembaga Hasil Dalaman Negeri (LHDNM) mendapati bahawa gaji seseorang adalah lebih tinggi daripada gaji yang diisi dalam borang untuk tujuan permohonan atau daripada jumlah kelayakan, permohonan tersebut akan ditolak. Datuk Chua Tee Yong juga mengatakan bahawa pemohon yang telah menerima surat penolakan akan diberikan lanjutan tarikh akhir sebulan untuk memohon baucar bantuan wang BRIM. Hal demikian telah dibincangkan dalam mesyuarat dalaman Lembaga Hasil Dalaman Negeri (LHDNM), Kementerian Kewangan akan menerbitkan tarikh penting penerimaan permohonan semula dan format yang perlu diikuti untuk permohonan dalam beberapa hari.

Masalah-masalah seperti tersebut perlu diambil berat sebelum permulaan bantuan wang BRIM 2017.